Saturday, 31 March 2012

earth hour 2012

assalammualaikum.....

tahun ini ak sambut earth hour ag. tahun lepas ada sambut tp tutup lampu sekejap je. sebab ada member yang  takut gelap. earth hour disambut dengan cara menutup lampu dan semua peralatan elektrik selama satu jam. senang je kan?...lampu kereta je yang tak payah tutup n bil elektrik pun jimat ckit. dengan menutup lampu selama satu jam tuh kita dah membantu mengurangkan sikit, kesan pemanasan global. untuk pengetahuan antara kesan-kesan pemanasan global adalah lapisan ozon menipis, iceberg banyak cair kat kutub utara, suhu bumi meningkat (sebab tu ah tengah ari je,panasss sgt)..macam-macam lagilah.kerosakan kat bumi sekarang pun adalah disebabkan oleh kita semua jugak, buang sampah merata-rata, banyak pakai aircond, peti sejuk,asap yang kuar dr keta kita. semua ni adalah berpunca dr kita jugak. jadi apalah sangat kalau nak dibandingkan tutup lampu selama sejam tuh dengan sumer benda yang kita dah buat yang menyumbang kepada kerosakan bumi kita.  

so kurang2kanlah penggunaan aircond tu. contohny klu nek kereta tu tak payah pasang aircond bukak je tingkap luas2. bila hujan je baru pasang aircond takut nant tak nampak jln pulak.  peti sejuk tu jgnlah beli banyak2. satu rumah satu peti sejuk,ok ape. dalam kehidupan seharian kita memang tak boleh nak elak dr guna semua benda2 ni. tapi yang pasti kita boleh kurangkan penggunaannya. seronoklah tutup lampu, pasang lilin...teringat memori masa kecik. 
jagalah bumi untuk generasi akan datang (anak cucu kita jugak). dan yang lebih penting lagi Islam mengajar kita agar menjaga dan menghargai alam sekitar kita.