Tuesday 10 December 2013

ada satu benda aku suka cerita


assalammualaikum...

tengah2 buat assignment, rasa lenguh pulak. duduk lama2 atas kerusi ni. kaki kebas, pinggang sakit, leher lenguh, hmm macam2. baru 23 tahun dah lenguh sana sini. kalau ada orang tolong urutkan, kan seronok.....

bila tengok tajuk entry kat atas tu, rasa macam nak lempang je diri sendiri. yela, sebab aku nak update blog tapi tak tau nak cerita pasal apa, kehidupan aku tak menarik langsung untuk dikongsikan kat sini. bangun tidur, pergi kelas, balik kelas, beli makanan, wat assigment, study sikit2, tengok movie, study balik, member datang borak jap, pastu tidur..emmm sangat tak menarik. 

a!! tapi aku ada satu benda yang aku suka cerita. makanan. haha....yang kadang2 bila aku sembang2 ngan room8 aku pasal makanan ni, ada y dia tak tau, atau dia panggil nama makanan ni lain..actually bukan makanan je la, tumbuhan, buah-buahan and macam2 lagi la. 

aku adalah makhluk tuhan yang sangat2 suka makan buah yang masam2, semua jenis asam..sangat2...buah pelam aku boleh makan tanpa kenyit2 mata pun...terer tak..memang aku dah imun dah dengan masam2 ni...buah yang kat dalam gambar ni rasa dia semua masam. buah yang first ni aku panggil jambu masam je, tak tau nama dia apa, yang kedua tu aku panggil jambu keling, belakang rumah aku ada, tapi dah tumbang sebab angin kuat tambah dgn hujan lebat lagi, mana taknya dia tumbang.....pokok tu pun dah lama dah. daripada aku kecik ag...sekarang ni dah jarang makan jambu ni....isi dia kaler putih susu. gambar bawah yang first tu pulak nama dia jambu susu kot. masam jugak. tengah2 tu buah kundang yang dah jadi jeruk. maybe ada setengah tempat panggil buah ni dengan nama lain. tapi aku panggil, kundang. dia punya masam tahap super saiya. masammmm sangattt. tapi sedap. last sekali tu aku panggil buah stor. buat jeruk sedap, makan dengan kicap pun sedap. 


gambar atas yang first and second tu buah kundang. yang hijau tu muda...kuning tu dah masak. kalau yang dah masak tu takdelah masam sangat. bawah tu yang first buah cermai. buah ni sedap. dulu masa kecik time sekolah agama selalu beli....mak cik kantin tu letak dalam plastik aiskrim malaysia yang panjang tu. seposen satu.  kalau dah habis makan, bijik dia tu boleh buat main perang2. yang warna merah tu buah rokam. rumah aku takde buah ni, rumah kawan baik aku, ada...selalu mintak. lagipun mak kawan aku ni rajinn..kalau mak dia buat jeruk buah ni...akulah orang yang paling suka sekali....pergi rumah dia je, mak dia hidang. takpun kalau balik sekolah, selalu lalu depan rumah makcik yang ada pokok buah ni....(mak cik esah)..aku dulu balik sekolah jalan kaki,...lalu depan pokok buah ni je. aku memanjat dah..tak mintak kat tuan dia pun......




next is nak share pengetahuan pasal pucuk maman. tau tak pucuk maman ni apa?. tak semua orang makan pucuk ni, and tak ramai jugak la yang tau. kalau duduk bandar memang payah la nak jumpa. pucuk ni boleh buat jeruk dengan masak lemak kuning. aku pun baru je pandai makan maman ni. jarang beli jugak sayur ni.....

sebenarnya aku rasa, makan sayur2 kampung ni lagi bagus daripada makan sayur bandar. sebab sayur kampung takde bahan kimia. contoh macam pucuk ubi, pucuk paku, kangkung, keladi. mak, umi aku, makan sayur kampung je. tak makan sawi, kobis semua ni. alhamdulillah dia sihat dan kuat lagi. umur dia dah nak dekat 80-an dah jugak la... dia pun takde lagi penyakit2 moden macam gout, athritis, hepatitis, tuberkulosis, apa semua tu...alhamdulillah la....melainkan sakit lutut macam tu je...


a!! yang ni yang aku suka ni. tengah dok cari gambar2 makanan kat google terjumpa pulak gambar yang kat atas sekali ni. emm lembah klau. nak balikkk...bawah tu gambar pucuk keti. sedap masak macam kat sebelah tu...nyum nyum....


yang ni adalah makanan pahang yang terbaikkk sekali. sambal hitam. tempat lain memang takde. kalau ada pun tak sama. kalau makan nasi dengan sambal ni saja pun dah cukup dah. tak payah lauk lain dah. boleh tambah nasi sampai 5 kali wa cakap lu...sedappp sangat...kalau tak percaya. boleh cari testimoni orang2 yang dah makan sambal ni kat google. betull, sungguhhh, tak tipu...sambal ni masak guna belimbing buluh. belimbing buluh tu rebus sampai hitam. tapi takleh rebus pakai periuk, nanti periuk tu bocor. kena rebus pakai tin. tin bersih la. and jangan rebus pakai dapur gas. nanti gas habis. kopak duit nak beli gas...rebus pakai dapur kayu....jimat sikit...tujuan letak belimbing ni, sebab nak bagi sambal hitam ni tahan lama. boleh simpan sampai sebulan. sebab tu sambal ni sangat femes kat asrama kat pahang. lauk asrama kadang2 tak sedap,  sebab tu ramai kawan2 aku bawak sambal ni. aku belajar makan makanan pahang macam tempoyak, asamrong semua ni..time aku duduk asrama la...


ni pulak sambal tempoyak. tak payah cerita banyak pasal tempoyak ni. semua orang tau. tapi nak habaq mai sambal tempoyak ikan bilis tersangatttlah sedap. 


yang bawah ni asam rong. rasanya pedasss sangatt. pedas yang melampau2..kalau selalu makan boleh kena buasir. tapi sedap jugak.. nak buat ni kena buat guna buah perah...sesetengah tempat kat malaysia ni guna buah getah. aku tak tau macam mana masak dia. tapi aku suka makan..ni semua makanan orang pahang. duduk asrama la baru aku tau semua ni. apapun aku bersyukur sebab aku dapat merasa nikmat memakan makanan yang sedap2 ni... 


akhir sekali nak cerita pasal makanan orang kedah. sebab keturunan aku sumer daripada kedah. secara tak langsung apa benda yang berkaitan dengan kedah mesti la aku suka. lebih2 lagi orang kedah..huhu...
benda ni nama dia nasi ulam. tok aku akan buat nasi ulam ni time bulan ramadhan je. hari2 lain malas katanya. nak pergi cari ulam. sakit lutut. tapi bulan puasa boleh pulak pi cari. nak harap aku yang cari memang ke lautttt....daun lain yang nak guna daun lain yang aku cari...maybe sebab aura bulan puasa, semangat sikit bila ada nasi ulam time buka puasa. lagi satu mesti dia tak tahan dengar cucu hat sorang ni dok merayu2 suruh buat nasi ulam. mana ada tok yang tak sayang kat cucu dia....ye dakkk...dalam dok bising membebel tu pon dia buat jugak...sayangggg tok ngan tokwan....sapa yang duduk dengan datuk ngan nenek dia mesti tau betapa syokkknya membesar dengan depa and betapa sayangnya kat depa...hampir sama dengan sayang kat mak ayah sendiri.  


nampak sangat selera aku selera kampung..nak buat macam mana beb dah memang gua membesar kat kampung...tapi gua makan jugak lasagne, (cara sebutannya macam ni "la za nea") fettucine alfredo, carbonara..semua tu...
dah namanya gua memang suka makan...tolak batu ngan kayu je la....wasalam...

terima kasih....^^